Underhåll av din bostad


Underhåll och förändring av din bostad


Vi är en bostadsrättsförening vilket innebär att du som bostadsrättsinnehavare ansvarar för ditt boende och att bostadsrättsföreningen svarar för att huset och bostadsrättsföreningens fasta egendom.

 

Bostadsrättshavaren skall på egen bekostnad hålla lägenheten jämte tillhörande utrymmen i gott skick. Detta gäller även marken, om sådan ingår i upplåtelsen.


Till lägenheten räknas:

  • lägenhetens väggar, golv och tak samt underliggande fuktisolerande skikt,
  • lägenhetens inredning, utrustning, ledningar, avlopp och övriga installationer,
  • rökgångar,
  • glas och bågar i lägenhetens fönster och dörrar,
  • lägenhetens innerdörrar samt
  • svagströmsanläggningar.

I badrum, duschrum eller annat våtrum samt WC svarar bostadsrättshavaren därutöver bland annat även för: 

  • fuktisolerande skikt
  • inredning och belysningsarmaturer
  • vitvaror och sanitetsporslin
  • klämring till golvbrunn
  • rensning av golvbrunn och vattenlås
  • tvättmaskin inklusive ledningar och anslutningskopplingar på vattenledning
  • kranar och avstängningsventiler
  • ventilationsfläkt samt filterbyte (FTX:en) 
  • handdukstork 

 

I kök eller motsvarande utrymme svarar bostadsrättshavaren för all inredning och utrustning såsom bland annat:  

  • vitvaror
  • köksfläkt samt filterbyte
  • rensning av vattenlås
  • diskmaskin inklusive ledningar och anslutningskopplingar på vattenledning
  • kranar och avstängningsventiler


Med undantag för målning av radiatorer svarar dock Bostadsrättshavaren inte för underhåll av anordningar för värme, vattenarmaturer eller ledningar för avlopp, värme, gas, elektricitet eller vatten som föreningen försett lägenheten med. Bostadsrättshavaren svarar inte heller för underhåll av rökgångar och ventilationskanaler om dessa tjänar fler än en lägenhet och inte heller för målning av utifrån synliga delar av ytterfönster och ytterdörrar.

 

Bostadsrättsföreningen svarar för att huset och bostadsrättsföreningens fasta egendom, med undantag för bostadsrättshavarens ansvar enligt ovan, är väl underhållet och hålls i gott skick.

Bostadsrättsföreningen svarar vidare för underhåll och reparationer av följande:

 

  1. ledningar för avlopp, värme, elektricitet och vatten, om bostadsrättsföreningen har försett lägenheten med ledningarna och dessa tjänar fler än en lägenhet (så kallade stamledningar), 
  2. ledningar för avlopp, vatten och anordningar för informationsöverföring som bostadsrättsföreningen försett lägenheten med och som finns i golv, tak, lägenhetsavskiljande- eller bärande vägg,
  3. radiatorer och värmeledningar i lägenheten som bostadsrättsföreningen försett lägenheten med,
  4. rökgångar och ventilationskanaler, 
  5. ytterdörr samt i förekommande fall postbox (Nils Åbergs gata 15-19) och staket på Ellen Mobergs gata.

 


Underhåll

Vitvaror:

Bostadsrättsinnehavare är själv ansvarig för vitvaror. Läcker dessa eller avger onormalt mycket kondens ska kontakt ske med MediaMarkt.


  • Tvättmaskin:

Kör en maskin på 90°C minst ett par gånger i månaden med tvätt, exempelvis sängkläder eller handdukar som ofta tål den temperaturen. Det är för att döda alla eventuella bakterier som gärna frodas i maskinen då vi gärna idag tvättar på relativt låga temperaturer för att spara energi. Bakterier i tvättmaskinen kan yttra sig genom att både maskinen och inte mist plaggen luktar obehagligt.

 

Dessutom ska man ta för vana att minst en eller ett par gånger om året kalka av tvättmaskinen, skälet är att över tid kan man få kalkbeläggningar på främst värmeelementen som till slut då kan gå sönder med en ganska dyr reparation till följd. Ett relativt vanligt förekommande problem med tvättmaskiner som närmar sig en ålder av sex till åtta år.

 

  • Kyl/Frys:

I samband med att kylskåpet öppnas dras damm och annat in och fastnar gärna på kallaste ytan som är bakre inre väggen. Nertill där finns en dränering för kondensvatten som bildas och skall tillsammans med smuts ledas ut genom kanalen som finns där. I händelse av att kanalen är igensatt, kommer således kondensvattnet att hamna på golvet i kylskåpet och i värsta fall rinna ut på golvet när dörren öppnas. Detta kan generera fuktskador som i en del fall kan vara besvärliga att identifiera till en början, dessutom finns det tillfällen då hemförsäkringen inte heller täcker skador av det här slaget då skälet främst beror på bristande underhåll och inte ett fabrikationsfel.

 

Rengör därför nyss nämnd kanal med ett exempelvis buntband som är elastiskt nog för att kunna föras förbi den böj som är 90° och därefter mynnar ut strax ovan kylskåpets varma kompressor som gör att vattnet dunstar.

 

En gång per år bör man också dra fram både kyl och frys för att dammsuga baksidan av dessa två, det samlas gärna damm där som innebär att både kylen och frysen inte fungerar lika optimalt och drar därför mer energi. Golvet är generellt sett ganska känsligt, så för att skydda emot repor i samband med detta är ett tips att skaffa ett golvskydd från exempelvis IKEA som temporärt kan användas.

 

  • Microvångsugn

Intill den övre kanten av rostfri plåt innanför luckan finns det risk för att matfett samlas som fastnar där av ångande maträtter, i händelse av att mängden fett blir tillräckligt stor finns det risk för att microvågorna letar sig dit och bränner den tunna rostfria dekorplåten och kan lämna permanenta brännmärken. Bör därför rengöras regelbundet för att minska denna risk.

 

  • Diskmaskin

Här kan man ha samma taktik som för tvättmaskinen, dvs ett par gånger i månaden köra ett program med högsta tillgängliga värme för att döda alla eventuella bakterier. Resterade diskningar kan sedan genomföras med ekonomiprogrammet. Man bör dessutom avkalka diskmaskinen ett par gånger om året för att förlänga livslängden på de värmeelement som annars kan få beläggningar och påverkar livslängden.

 

  • Knappaneler

De vitvaror om framför allt har en elektronisk display ska endast rengöras med ljummet rent vatten och lättfuktad trasa, exempelvis microfiberduk, för att många rengöringspreparat innehåller en mindre mängd alkohol. Alkoholen kan tränga in i glipor och springor som då i värsta fall förstör displayen.

 

Plattbeläggning:

Ni som har plattor utanför er dörr måste själva ombesörja mossbekämpning och ogräsrensning mellan plattor. Detta ska göras regelbundet för att stenbeläggningen ska anses underhållen.

 

Låsvred i ytterdörr och balkongdörr:

Bostadsrättsinnehavare är själv ansvarig för smörjning av låsvred i ytterdörr och balkongdörr. Lås ska smörjas regelbundet med låsspray/låsolja (EJ 5-56).


Dörrar och brevlådor: 

Bostadsrättsinnehavare är ansvariga för kontinuerligt underhåll av sin ytterdörr. Detta gäller även förrådsdörrar och brevlådor på NÅG 21 och EMG 5-7. Dörren behöver vaxas för att behålla sin färg. Kontakta styrelsen för instruktion och lån av utrustning.  


Våra ytterdörrar är av trä. Det innebär att dörren kan svälla eller krympa beroende på årstid. Om du upplever problem med att stänga/öppna din dörr kan du behöva justera slutblecket. Du ska då skruva på den UNDRE skruven på slutblecket för att justera dörren. Kontakta styrelsen om du behöver stöttning. 


OBS! Dörrbromsen som är monterad i övre dörrkarmen är ingen garant för att dörren hålls på plats. Det är endast en broms som gör dörren trög så att man inte ska klämma sig. Du får aldrig släppa dörren i öppet läget, då kan blåst ta tag i dörren och bryta sönder dörrkarmen. Vi vill också påminna om att dörren alltid ska "slås igen" med orört handtag, detta för att tätningslisterna ska kunna fungera på bästa sätt. 


Balkongräcke och andra lackade ytor:

Bostadsrättsinnehavare är ansvariga för kontinuerligt underhåll av balkongräcke och andra lackade ytor. Samtliga lackade ytor behöver vaxas för att behålla färg. Kontakta styrelsen för instruktion och lån av utrustning. 


Ventiler förråd NÅG 21 och EMG 5-7:

Bostadsrättsinnehavare är ansvariga för att kontinuerligt se över ventilationen i sina förråd. Spjällen för ventilation ska alltid vara öppna, oavsett årstid. 

 

Byte av filter i badrummet:

Minst en gång per år måste du byta ventilationsfiltret i ditt FTX aggregat för att säkerställa en god kvalitet på din inomhusluft. Det är extra viktigt med fräscha filter när det är kallt ute, eftersom det sliter mindre på fläktarna och livslängden för aggregatet förlängs. En annan viktig regel är att inte minska hastigheten på fläktarna under vintern, aggregatet ska jobba som vanligt. Minskar man fläktarnas hastighet så finns det risk för isbildning i motorn och andra följdfel. 


Filtret heter Swegon Casa R3 och beställs via t.ex. www.filterpunkten.se eller www.ventilation.se


HSB kan hjälpa till att byta filtret mot en kostnad. 


Byte av filter i köket:

Vid behov ska filtret i köket bytas, ca var tredje år. Filtret ska bytas när det luktar matos. Detta filter finns högst upp i köksskåpet ovanför fläkten. Byte sker genom att man drar ut den silvriga lådan och tar bort filtret och lägger i ett nytt.


Filtret är ett kolfilter och har Artikelnummer: 11018621. Filtret finns att köpa genom styrelsen, pris 650:-. 


Luftning av element:

Boende får inte lufta sina element själva. Detta sker i en gemensam insats vart annat år eller vid behov. Information kommer från styrelsen när det är dags. Den senaste luftningen skedde i januari 2019. 


Gräs & Häck: 

Om du har en bostad på entréplan med gräsmatta och/eller häck är du ansvarig för att detta sköts. Föreningen har en häcksax som kan lånas. Kontakta brfsymfonin@gmail.com om du vill boka häcksaxen.


Altan, uteplats och staket:

Bostadsrättsinnehavare är ansvariga för att kontinuerligt sköta om altan, uteplats och staket. Trät behöver regelbunden översyn med tvätt och behandling med till exempel olja eller såpa. 


Byggnationer/förändringar


Uppsättning av markiser:

Önskar du uppsättning av markis så är det företaget MemaMarkiser som du ska kontakta. Färgen som ska användas är Design97 från märket Sandatex (en mörkgrå nyans).


Byggnation av altan, staket, spaljé eller annat:

Alla förändringar du önskar göra utomhus behöver du stämma av med styrelsen först. Vänligen skicka in en ritning och beskrivning av vad du önskar göra så återkommer styrelsen med beslut.